D.d.W. 2019

Stichting Propieja Suriname

Reisverslag

Verslag reis stichting Propieja Suriname 2018

 

Voor de 2e keer bezocht ik de school in de Tawajaripolder die door de inzet van Mario Castelen en Eric Beumer nog steeds verder wordt uitgebouwd en waar de kinderen straks ook in de tuin kunnen werken en dieren verzorgen.

Wie weet wat de toekomst nog meer brengt, wij wensen ze alle succes en zullen ze waar het kan zeker blijven ondersteunen.

Zie ook “Sponsorloop  2018” bij de projecten.

20181115_142124

 

Pedologisch Instituut

Dit jaar niet heel veel kunnen betekenen door de doorgevoerde veranderingen voor het instituu, alleen gezorgd dat betrokkenen ver buiten de stad ook de daar gevestigde scholen konden bezoeken wat 2 a 3 maal per jaar moet gebeuren, dit is nodig om afstemming en continuïteit te waarborgen.

Door structureel geldgebrek lopen zaken vaak niet zoals het zou moeten en dat brengt voor de leiding en onderwijspersoneel vaak weer extra werk met zich mee. We blijven in contact om het wel en wee te volgen waar nodig te verlichten en hulp te bieden.

Als extra noot wil ik nog vermelden dat er op dit moment dringend behoefte is aan een psycholoog en een orthopedagoog.

Dus wie zich geroepen voelt, laat horen wat u te bieden heeft!

 

bejaardentehuizen

De bejaardentehuizen hebben weer meer behoefte aan handschoenen, pampers, rollators,  wandelstokken en dergelijken. Voor de soos ontvangen ze jaarlijks dozen met knutselmateriaal zoals kleurpotloden, crêpepapier, schaartjes en dergelijke, teveel om op te noemen.

 

Verder heeft ook de blinde en slechtziende zorg nog altijd onze warme belangstelling. Wel is het zo de groep op het instituut afneemt, door integratie in het regulier onderwijs waar dan weer extra begeleiding nodig is.

Ook zij kunnen al jaren rekenen op een ruime hoeveelheid materialen, waaronder educatief, sport en spel enzovoort en op aanvraag specifiek toepasbaar materiaal.

 

RKBO

Ook het RKBO en ander scholen en crèches ontvangen jaarlijks veel ge- en verbruiks materialen waaronder pennen en potloden, gum, schriften en dergelijken, maar ook leer en leesboeken. Verder nog ander duurzaam materiaal, zoals naaimachines welke een school mocht ontvangen, overigens hadden zij maar een oude machine voor een hele klas. Crèches ontvangen vaak speelgoed en educatief materiaal waarvan grote hoeveelheden meegaan.

DSCN1532DSCN1785

 

Binnenland

Verder het binnenland niet te vergeten waar alles per vliegtuig naar wordt overgevlogen. Ook daar gaat veel schoolmateriaal, speelgoed, medische materialen en kleding naar toe.

DSCN0858

DSCN1450

 

 

Jullie zullen begrijpen dat het jaarlijks een hele toer is om weer aan de vraag te voldoen, het hele jaar gaat het maar door, verzamelen, inzamelen, ophalen, opslaan en verpakken en zo rond september afspraken maken voor verscheping.

Papieren klaarmaken betreffende inhoud dozen en kisten voor de douane en de belastingdienst in Suriname.

Eind september wordt alles in Roermond geladen voor transport naar Rotterdam waar dan weer alles op pallets wordt ingeseald en de container in gaat, gereed voor de oversteek waar het schip 3 weken later in de haven van Paramaribo binnenloopt.

Dan duurt het nog een dag of 4 voordat alles afgehaald kan worden. E.e.a. is vaak ook afhankelijk van de douane. Na een bericht aan mijn steun en toeverlaat ter plaatse is het zaak dat alles binnen een dag daar weg is en wordt opgeslagen in een ruimte in Paramaribo.

Elke dag dat het in de opslag van de haven staat kost weer extra geld, dus vandaar is het snel handelen.

We zitten dan al in de 3e week van oktober. Als alles goed is verlopen tref ik eind oktober alles aan in de daarvoor bestemde opslag.

 

 

 

 

 

 

Verslag reis stichting Propieja Suriname 2013.

Sinds de officiële oprichting in 2003 was dit alweer het elfde jaar dat de stichting aanwezig was in Suriname.
Zaterdag 28 oktober, na een vlucht van ongeveer 9 uur, landing op de J.A.P luchthaven Suriname.
Na de afhandeling van de formaliteiten wordt ik buiten opgewacht door John en Esther, dit keer met hun prachtige kleindochter Kayleigh van 9 maanden
.


1 DSC05531

 



Onderweg naar de stad, zo'n 45 km, nog even een drankje kopen en wat typisch Surinaamse lucht opsnuiven.
Dan weer verder en na ruim een uur komen we aan bij hun woning waar ik al zo'n 10 jaar kind aan huis ben.
Na een heerlijke nachtrust de volgende dag, zondag, vroeg weer op, ontbijten, bijpraten, naar de markt en voor de rest van de dag wat luieren.
De volgende dagen eerst naar Nelson, mijn steun en toeverlaat voor wat betreft formaliteiten en het binnenhalen van de dit keer bijna 15m³ goederen.
De aansluitende dagen gebruik ik voor het afleggen van bezoeken en het maken van afspraken met scholen, tehuizen en andere instellingen.
Ook wordt een binnenlandse vlucht geregeld om hulpgoederen af te leveren in diverse dorpjes in het binnenland, oftewel het Amazonegebied
.

2 DSC05107

 


In 2010 ben ik in contact gekomen met de Surinaamse Technische School (STS), waar de weinige materialen en gereedschappen die ze gebruikten ook nog in zeer slechte staat waren.
Ik heb toen de belofte gedaan om het jaar erop voor diverse soorten gereedschappen te zorgen voor in de praktijklokalen.
Sindsdien zorg ik ieder jaar voor de nodige materialen.
In 2013 zijn ze weer verblijd met een wel zeer ruime schenking van gereedschappen, machines en diverse andere leermiddelen, waaronder diverse soorten hamers, schroevendraaiers, steek- en ringsleutels en beitels.
Verder een tafelcirkelzaagmachine, boormachines en decoupeerzagen.
Ook hebben ze 4 complete beukenhouten werkbanken ontvangen.
De leerkrachten keken hun ogen uit en waren zeer blij met hun nieuwe gereedschappen.

Huize Asiana is een verzorgingstehuis waar ik al vele jaren kom en waar ik kleding, verzorgingsmiddelen, incontinentiemateriaal enz. achterlaat.
In 2013 zijn ze verblijd met looprekken, rollators, pillendoosjes, krukken, een postoel, knutselmaterialen, spellen en dergelijke
3 DSC05218

 


's Lands Hospitaal is het oudste ziekenhuis van Suriname en ook hier breng ik ieder jaar een bezoek word ik hartelijk ontvangen.
Ook in 2013 kregen zij weer een zeer diverse donatie, waaronder incontinentiemateriaal, spuiten en naalden, verbandmateriaal, een medisch matras.
Babykleding voor baby's waarvan de ouders niet veel te besteden hebben.
Verder voor de kinderafdeling kinderleesboekjes, knuffels en speelgoed.

De Louis Brailleschool is een school voor blinden en slechtzienden in de leeftijd van ongeveer 6 tot 16 jaar.
De kinderen op deze school leren hier niet alleen braille, maar ook om in de toekomst zoveel mogelijk op eigen benen te kunnen staan.
De kinderen weten na al die jaren wie ik ben en als ik ze vraag of ze weten wat ik kom doen, dan roepen ze in koor: "JA, SPULLEN BRENGEN".
Ze zijn ook dit jaar weer heel blij met de meegebrachte spullen.
Ik krijg altijd een uitnodiging om terug te komen en dan hebben ze iets geknutseld voor mij.
Met muziekinstrumenten zijn ze altijd erg blij, want ze vinden het prachtig om muziek te maken.

4 Blindenzorg_DSC04991
5 DSC05245

 


In november 2013 is het eerste contact ontstaan met het Pedologisch Instituut Suriname.
De doelgroep van het instituut bestaat uit leerlingen in de leeftijd van 6 tot 15 jaar met sociaal-emotionele, leer- en of extreme gedragsproblemen.
Ze bieden multidisciplinaire begeleiding en hulpverlening aan leerlingen binnen het Basis Speciaal Onderwijs zowel in de school als in de thuissituatie.
Ook de leerkrachten in het onderwijs worden begeleid en ondersteund middels adviezen.
Na het kennismakingsgesprek en een rondleiding is afgesproken te zoeken naar verdere ondersteuning op diverse gebieden.
Denk daarbij vooral aan (psychologische) testmiddelen en materialen, welke door een chronisch tekort aan financiële middelen vaak niet aangeschaft kunnen worden, hetgeen adequaat handelen belemmert.
Een eerste bijdrage van de stichting waren 11 grote pakketten met vaak algemeen materiaal, als educatief speelgoed, leesboekjes, potloden, pennen en schriften.
Ook bleek er veel materiaal bij te zitten dat welliswaar niet specifiek testmateriaal was, maar toch als zodanig goed bruikbaar is.

Verder heb ik scholen en creches verblijd met leesboeken, schriften, pennen, potloden, slijpers, speelgoed, educatief materiaal en/ of aanpassing meubilair enz. enz..

Zomaar ergens, onderweg of op straat kom je vaker mensen tegen met een bepaalde handicap.
Neem Johan die ik op straat tegenkwam, voortstrompelend op twee slechte krukken.
We raakten in gesprek en ik vertelde hem over de stichting en de hulp die ik hem kon bieden.
Ik dacht gelijk aan de rollator die ik nog had en bood hem die aan.
Vol ongeloof keek hij me aan, zo van houdt u me voor de gek.
We hebben een afspraak gemaakt om de rollator voor de centrale markt in Paramaribo te bezorgen.
's Middags toen ik hier arriveerde trof ik hem in het bijzijn van zijn familie.
Hij ging meteen oefenen met de rollator en hij en de familie waren ontzettend blij.
Ook werd ik in contact gebracht met iemand met maar 1 been.
Als hij zich moest verplaatsen, dan hinkte hij op zijn ene been van muur naar boom enz..
Ik had nog een rolstoel en die heb ik bij zijn huis bezorgd, waar hij met zijn moeder woont.
De blijdschap was bijzonder groot
.

6 DSC05502



Ook in het binnenland worden schooltjes en bewoners verrast met onder andere kleding, schoeisel, naaigarnituren, scharen en andere gebruiksmaterialen als zeep en tandpasta.
De schooltjes met voetballen, leesboekjes, schrijfgerei, kleurtjes en kleurboeken en andere ge- en verbruiksmateriaal.
Ook voor behoeftige bewoners heb ik waar nodig wandelstokken meegebracht.
Aan de kinderen wordt ook gedacht en hiervoor heb ik spekken, ballonnen, ringetjes, armbandjes, kettinkjes en speeltjes meegebracht.
Voor je het weet staan er tientallen kinderen om je heen en ze blijven je volgen.

2013 was weer een succesvol jaar voor de stichting.
We willen dit graag nog jaren voortzetten
.